3 jó ok a rendszeres meditálásra

Az emberek nagy része túlságosan is elfoglalt a rendszeres meditáláshoz, pedig kifejezetten pozitív hatása van ebben a mai, rohanó, feszültségtől teli világban. A meditáció nem csak a lelket nyugtatja meg, nem csak a stressztől óvhat meg bennünket, hanem számtalan más, pozitív hatása is létezik.
3 jó ok a rendszeres meditálásra

Miért olyan hasznos a meditáció?

A meditáció voltaképpen arra jó, hogy egy kicsit megálljunk, lecsendesedjünk, és magunk mögött hagyjuk a problémákat. A meditáció arra is alkalmas, hogy ne rágódjunk, ne idegeskedjünk a múlt miatt és csakis a jelen pillanataira koncentráljunk. Azok, akik rendszeresen meditálnak, sokkal stabilabbak lelkileg, mint azok az emberek, akik kihagyják a meditációt az életükből.

1. Elkerülhetnek a mentális betegségek

A mentális betegségek közé tartozik a depresszió és a szorongás. Manapság, egyre több embernél diagnosztizálják mindkét betegséget. Minél bizonytalanabb élethelyzetben vagyunk, minél több problémával kell megküzdenünk, annál nagyobb esély van a depresszió és a szorongás kialakulására. A meditáció azonban csökkenti mind a depresszió, mind a szorongás kellemetlen tüneteit. Azok, akik ezzel a két egészségügyi problémával küzdenek, arról számoltak be, hogy a rendszeres meditáció nem csupán színt vitt az életükbe, de sok mindenre megtanította őket. Többek között arra, hogy nem csak nem szabad, de nem is éri meg a jövő miatt aggodalmaskodni, sokkal inkább a jelenre szükséges koncentrálni.

2. Elkerülhet a fájdalom

A meditáció még a fájdalmat is csökkenti. Kutatások szerint, a meditációnak nem a fájdalomcsökkentő hatását kell megemlíteni, mert ilyen voltaképpen nem igazán van. Stressz esetén, megfeszülnek az izmok és az izmok feszülése okozhat fájdalmat. Számottevő fájdalomcsillapító hatását nem mutatták ki ugyan a meditációnak, azonban segít elterelni a gondolatainkat a fájdalmunkról és segít a jó dolgokra koncentrálni. Minél több kellemes dologra gondolunk, annál kevésbé érezzük a fájdalmat.

3. Elkerülhetnek az időskori agyi rendellenességek

A meditáció fontos szerepet tölt be az agy megfelelő működésében és egészségének megőrzésében. Ahogy idősödünk, úgy nem csak a testünk egészsége hanyatlik, hanem az agyban is keletkezhetnek működési zavarok és csökkenhetnek a kognitív funkciók. Ennek az is lehet a magyarázata, hogy a kor előrehaladtával, az agy mérete is csökken, azaz zsugorodik. A meditációval kapcsolatban bebizonyosodott, hogy jó hatással van az agy működésére. A meditáció karban tartja az agyat. Ha nem szeretnénk idősebb korunkban memóriazavarokkal küzdeni, akkor nem csak meditációval, hanem más dolgokkal is karban tarthatjuk az agyunkat. Például olvasással, keresztrejtvényfejtéssel, sakkozással. Nem csak a testünket, az agyunkat is trenírozni, edzeni szükséges.

Kapcsolódó cikkek

Természetes gyógymódok megfázás és influenza esetén

Természetes gyógymódok megfázás és influenza esetén

Megfázás és influenza esetén a természetes gyógymódok is hatékonyak lehetnek. Egyes gyógynövények és vitaminok sokat segíthetnek a tünetek enyhítésében, a betegség lefolyásnak csökkentésében. Mutatjuk, melyek ezek a természetes gyógymódok!

A színeknek ereje van

A színeknek ereje van

Már az ókorban is felfedezték, hogy a színeknek hatása van az emberekre. Az őszi, téli hűvös napokon elsősorban a szürke, a barna és a fekete színeket részesítjük előnyben, míg nyáron, többnyire a világosabb színű ruhák mellett döntünk. Mutatjuk, milyen h

Legnépszerűbb szauna gyártók

Legnépszerűbb szauna gyártók

Egy szauna nagyszerű kiegészítője lehet otthonának. Fontos azonban, hogy a megfelelőt vásárolja meg.