A hajókötelek története

A kötél már az időszámítás előtti időkben is használati cikknek számított, hiszen a hajóval történő utazások során, nem csak a fizikai erőre volt szükség, hanem a szél erejének felhasználására is, amihez a megoldást a kötelek adták.
A hajókötelek története

Köteleket nem csak vitorlásokon használtak, hanem a vadászat során, vontatásra, lekötésre és összekötésre, emelésre, szállításra és mászásra is.

A kötél eredete

A történelmi feljegyzések szerint az első az ókori Egyiptom volt, amely speciális eszközként használta a köteleket. A szalmából készült egyiptomi kötelek i.e. 4000-3500 évvel jelentek meg. A legelső kötöző anyagok a vadon nőtt liánok és kúszónövények lehettek, majd hamarosan ezeknek az össze sodrásával, fonásával megjelentek az első kötélkészítő próbálkozások.

Ezeken kívül datolyapálma, len, füvek, papirusz rostjaiból és bőrből is készítettek kötelet és ezek segítségével szállították a kőtömböket a piramisok építéséhez a munkások. I.e. 2800-tól kezdtek el kenderből készült kötelet használni Kínában, majd a következő évszázadokban elterjedt az alkalmazása és maga a kötélgyártás is egész Ázsiában és Európában.

Mikor jelentek meg a hajókötelek?

A középkorban olyan kötélverő műhelyekben készítették a kötelet, amelyek nagyon hosszú folyosókból álltak és itt a kötél pászmákat az épület teljes hosszában kifeszítették, majd összesodorták. Így a kötél hosszát lényegében a műhely mérete szabta meg. Az így elkészített kötelek hossza elérte a nagy vitorláshajókon szükséges 100 métert. Ha hosszabb kötélre volt szükség, akkor két vagy több kötelet összefontak, a gondot az összefonás helye okozta, ott ugyanis vastagabb volt a kötél, mint egyébként és a kötéldobra csévéléskor vagy a kötélkorongon való áthaladásnál nehézséget okozott. Az 1700-as évektől kezdve több kötélverő gépet szabadalmaztattak és építettek, így a hajókötelek gyártása is egyszerűsödött.

Mind a mai napig készítenek hagyományos anyagból köteleket, de az 1950-es évektől kezdve inkább a mesterséges szálakból vert kötelek váltak a leggyakoribbakká. Természetesen a hajókötelek vásárlása webáruházból a legegyszerűbb napjainkban már, otthonunk kényelméből megrendelhetjük és házhoz is szállítják a megvásárolt kötelet.

Modern hajókötelek

A mai modern hajózásra szánt kötelek rendkívül modern eljárások keretében készülnek. Így a hajós gumikötelek latex szálakból, prolipropilén, poliészter és kevlár tartalmú szálakból készülnek.

A hajós kötelek típusai:

- felúszó kikötő kötelek

- horgony típusok

- felhúzó típusok

- scott típusok

- több célúak

- fonatolt típusok

- zsinórok

- fender típusok

- mentő kötelek

- lekötő kötelek

Összegezve

A hajókhoz szükséges köteleket már igen régóta használjuk, ma már elképzelhetetlen egy vitorlás hajó nélkülük. Az idők folyamán folyamatosan fejlődtek, strapabíróbbá váltak és nagyon sokféle feladathoz felhasználhatók. Természetesen nem mindegy, hogy honnan szerezzük be a szükséges kötél típusokat, a legjobb ha itthon készült termékek közül válogatunk a vásárlás során.

Kapcsolódó cikkek

A hajókötelek története

A hajókötelek története

A kötél már az időszámítás előtti időkben is használati cikknek számított, hiszen a hajóval történő utazások során, nem csak a fizikai erőre volt szükség, hanem a szél erejének felhasználására is, amihez a megoldást a kötelek adták.