A budapesti ingatlanok napjainkban

Budapest az elmúlt években egyre inkább felkapott célpontja lett az ide látogatók és az itt élők számára egyaránt. A városban az ingatlanpiac is nagy változásokon ment keresztül, amelyek hatással voltak az ingatlanok árára és azok elérhetőségére is.
A budapesti ingatlanok napjainkban

A városközpontban található ingatlanok árai az elmúlt években folyamatosan emelkedtek, ami az ingatlanpiac fellendülésének és a város népszerűségének köszönhető. Azonban a külső kerületekben is jelentős áremelkedést lehetett tapasztalni, mivel a város peremén található területek is egyre inkább keresettek lettek azok számára, akiknek fontos a csendesebb környezet és a természethez való közeliség.

Az ingatlanpiac változása nem csak az árakban mutatkozik meg

Hanem az ingatlanok típusában és minőségében is. A városban sokkal nagyobb választék áll a lakásvásárlók és bérlők rendelkezésére, mint korábban. Az új építésű lakások mellett egyre több régi, felújított épület került a piacra. Ezek általában nagyon népszerűek azok körében, akik az eredeti budapesti építészeti stílust keresik.

Az ingatlanpiac fellendülése és a nagyobb kínálat mellett a folyamatosan fejlődő városi infrastruktúra és a turizmus fellendülése is hozzájárult a VOVID-19 járvány előtt az ingatlanok népszerűségéhez és áraihoz, már csk befektetési szempontból is. A városban folyamatosan épültek/épülnek újabb szállodák, szórakozóhelyek, éttermek és egyéb kulturális létesítmények, amelyek mind növelik a város életminőségét és az itt élők számára kínált lehetőségeket.

Összességében elmondható, hogy a budapesti ingatlanpiac az elmúlt években komoly változáson ment keresztül, amelynek eredményeként a város egyre inkább felkapott célponttá vált a külföldiek és a belföldi vásárlók számára egyaránt. A nagyobb választék és a folyamatos fejlődés miatt az ingatlanok árai emelkedtek, de a város adottságai és életminősége miatt az ingatlanok még mindig nagyon népszerűek és értékesek.

Az ingatlanpiac jelenlegi helyzete viszont a COVID-19 járvány hatására is változott.

Az elmúlt időszakban a turizmus csökkenése miatt a rövid távú kiadásra szánt lakások iránti kereslet visszaesett, míg a hosszú távú bérleti piac érezhetően élénkült. Az online munkavégzés térhódítása tovább növelte azoknak a számát, akiknek nem szükséges naponta az irodába járniuk, így a város peremkerületeiben található ingatlanok értékesítés szempontjából még inkább előtérbe kerültek.

Az ingatlanpiacra hatással volt az is, hogy a magyar kormány az elmúlt időszakban több intézkedéssel is támogatta az ingatlanvásárlást, például a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) bővítésével, amely további lehetőséget teremt a fiataloknak az első lakásuk megvásárlására. Emellett a kedvező hitelkonstrukciók is hozzájárulnak ahhoz, hogy a lakásvásárlás még vonzóbb legyen a vásárlók számára.

Azonban az ingatlanpiacra folyamatosan hatással van a jelenlegi gazdasági helyzet is, és a piacot befolyásoló tényezők nem mindig láthatóak előre. A városban tapasztalható ingatlanár-emelkedés pedig egyúttal azt is jelentette, hogy az ingatlanpiacra belépőknek egyre nehezebb volt megtalálniuk a megfelelő ingatlant az elérhető árakon.

Napjainkban ez változott erősen a világpiaci helyzet hatására

Viszont nagy előny, hogy az ingatlanok árai hosszú távon általában növekednek, így a lakás vagy ház befektetésként is szolgálhat. Azonban az ingatlanvásárlás komoly döntés, és számos tényezőt kell figyelembe venni, mielőtt valaki belevág. Mindenkinek ajánlott alaposan mérlegelni a lehetőségeket, mielőtt elkötelezi magát egy ingatlan megvásárlása vagy bérlése mellett.

Hol érdemes tájékozódni az aktuális budapesti lakásárakról?

Ingatlanhirdetési portál segítségével lehet a legkönnyebben és leggyorsabban tájékozódni az aktuális átlagos lakásárakról Budapesten. A legnépszerűbb portálokon széles kínálat található, és az eladó/kiadó ingatlanok száma is magas, így nagy valószínűséggel találni fogunk olyan ingatlant, amely megfelel az igényeinknek és a költségvetésünknek.

Az ingatlanhirdetési portálok általában a lakásokat az elhelyezkedés, az ingatlan típusa, a méret és az állapot szerint csoportosítják, így lehetőség van az összehasonlításra is.

A portálok hirdetői rendszeresen frissítik az árakat, így itt tényleg valós időben lehet követni az ingatlanpiac alakulását. Emellett sok portál kínál statisztikákat, amelyek az árak alakulására, az eladott vagy kiadott ingatlanok számára, a vevők által leggyakrabban keresett elhelyezkedésre stb. vonatkoznak, ami tovább segíti a tájékozódást.

Az ingatlanhirdetési portálok használata nagyban megkönnyíti az ingatlankeresést és az árak összehasonlítását, ugyanakkor fontos, hogy a valóságban is megnézzük az ingatlant, mielőtt döntést hozunk az ingatlanvásárlás vagy bérbevétel mellett. Az ingatlanhirdetésekben sokszor eltúlozzák az ingatlan állapotát vagy méretét, ezért fontos, hogy a valóságot is megismerjük.

Kapcsolódó cikkek

A budapesti ingatlanok napjainkban

A budapesti ingatlanok napjainkban

Budapest az elmúlt években egyre inkább felkapott célpontja lett az ide látogatók és az itt élők számára egyaránt. A városban az ingatlanpiac is nagy változásokon ment keresztül, amelyek hatással voltak az ingatlanok árára és azok elérhetőségére is.

Kandallók és környezeti hatások

Kandallók és környezeti hatások

Amikor a kandallókról beszélünk, fontos figyelembe venni a környezeti hatásokat is.

Gyerekszoba minden korosztálynak

Gyerekszoba minden korosztálynak

A legkisebbektől a nagyobbakig.