Az Újpest válogatott focistái

Az újpestieknél rengeteg külföldi labdarúgó megfordult már a csapat történelme során, köztük pedig akadtak olyanok, akik a válogatottban is szerepet kaptak.
Válogatott focisták Újpesten

Túlio

A brazil támadó, több mint 23 csapatban játszott a karrierje során és ezekbe az Újpest is beletartozott, ahol 11 mérkőzésen 5 gólig jutott. A csodálatos Túlioként is emlegetett játékos messze elmaradt Pelé és Romário szintjétől, de azért 1990 és 1995 között így is eljutott 14 válogatott mérkőzésig, amely egy brazil válogatottnál hatalmas dolognak számít, ráadásul gólt is szerzett az 1995-ös Copa América döntőjében, ahol végül tizenegyesekkel kikaptak Uruguay-tól. Az Újpesttel végül nem csak ezüstéremig jutott, a kupát sikerült megnyernie a klubnak abban az évben, amikor a brazil játékos a csapatot erősítette. Azért nem mindennapi dolog, hogy brazil válogatott játékosok rohangálnak az NB 1-ben, de Újpesten ez is megesett.

Onyabor Precious Monye

A nigériai futballista többször is visszatért Magyarországra, először még 1995-ben került a Videotonhoz, ahol 2 évet húzott le. A 97/98-as idényt az Újpestnél töltötte, itt 17 mérkőzésen lépett pályára és 1-szer talált a kapuba és Túliohoz hasonlóan ő is kupagyőztesnek mondhatja magát a csapattal. Onyabor ezután még 2001-ben visszatért a Vidihez, ahol újabb 2 évet futballozott. A nigériai középpályás igen nagy tehetségnek indult, hiszen 1992-ben, mindössze 18 évesen bemutatkozhatott hazája válogatottjában 1994-ig összesen 6-szor kapta meg a lehetőséget. Ez azért is nagy szó, mivel ekkoriban kezdett kinőni a nigériai aranygeneráció, akik 1996-ben olimpiai bajnokok lettek, olyan játékosokkal, mint Okocha, Kanu, Babayaro, West, vagy éppen Babangida.

Marko Dmitrović

A szerb kapus a Crvena Zvezdától került 2013-ban az Újpesthez, ahol 1 idényt húzott le, ezalatt 12-szer jutott lehetőséghez. Ami azért is érdekes, mivel Dmitrovic komoly karriert futott be azóta, miután az Eibarban 130-szor is pályára lépett, 2021-ben leigazolta a Sevilla. Dmitrovic 2017-ben mutatkozhatott be a válogatottban Dél-Korea ellen, azóta pedig már több EB-selejtezőn és Nemzetek Ligája találkozón is védhetett. A Sevilla kapusa természetesen ott van a szerbek világbajnoki keretében is, így még az is előfordulat hogy exújpestiként pályára fog lépni Katarban. Az első mérkőzésen a brazilok ellen nem ő védte a hazája kapuját.

Kapcsolódó cikkek

Válogatott focisták Újpesten

Az Újpest válogatott focistái

Az újpestieknél rengeteg külföldi labdarúgó megfordult már a csapat történelme során, köztük pedig akadtak olyanok, akik a válogatottban is szerepet kaptak.

Meglepő gólkirályok a Fradiból

Meglepő gólkirályok az FTC történelméből

Az egykori ferencvárosi házigólkirályok között néztünk körül és összegyűjtöttünk pár olyan nevet, akik meglepő módon egy ilyen nagymúltú klubban tudták a legtöbb gólt szerezni.