Mennyiért veszünk használt autót?

A használt autók piaca évről-évre változik, hiszen a gazdasági helyzetünk nagymértékben befolyásolja, hogy mennyit tudunk költeni.
Mennyiért veszünk használt autót?

Az utóbbi években tapasztalt infláció az autók árát is megemelte, ami nemcsak az új gépjárművekre, hanem a használt autókra is kiterjed. Ennek kapcsán elmondható, hogy a magyar háztartások nagyobb részében 16 éves vagy annál öregebb kocsikkal járnak, ezek nagy része főleg benzines kivitel.

Az alábbiakban arról írunk részletesebben, hogy mennyiért veszünk manapság használt autókat.

A piac alakulása

Egy átlagos hazai autótulajdonos évente nagyjából 50 és 250 ezer forint közötti összeget költ a gépjárműjére, karbantartásra, olajcserére, téli gumi váltásra és hasonlókra. Ehhez jön hozzá a tény, hogy minimum 5 évet várunk egy-egy cserével. Jellemzően 3,8 millió Ft-ért keresünk egy nagyjából 8 éves benzines vagy dízelt használt autót. A többség azonban még mindig 16 éves autókkal járja az utakat, ezeket maximum 1-3 millió Ft-ért tudnák lecserélni, legalábbis, akinek telik erre.

A régi eladásában nagy segítséget jelenthetnek az erre szakosodott üzletek. A budapesti használtautó felvásárlás sürgősen is megoldható, ehhez azonban jó állapotú, karbantartott gépjárműre van szükség. Minél ápolatlanabb és minél kevesebbet foglalkozunk vele, annál nehezebb lesz azt eladni, annál kevesebbet ér a piacon.

Mi történt 2023-ban eddig?

Az év első nyolc hónapjában csökkent az újautó-forgalomba helyezés, ezzel szemben az unió többi részében kétszámjegyű százalékos növekedést tapasztaltak. A magyar piac szinte mindig az európai trendekkel ellentétesen mozgott. Tavalyi az energiaválság, valamint az árak drágulása okozta az idei visszaesést, ami még a 2022-es szintnél is alacsonyabb. Ezt még a használtautó-piac se volt képes teljes mértékben kompenzálni.

Mi várható a továbbiakban?

Őszre már fellendülésre számítanak a kereskedők. A statisztikák alapján a háztartások 64 százalékában van valamilyen gépjármű. 39 százalékában csupán egy, míg 21 százalékában 2, 4 százalékában pedig 3 autó is van. A tulajdonosok fele 16 éves, vagy annál régebbi gyártású autót használ a mindennapokban. Ebből adódóan a hazánkban található autók átlagos életkora 14,5 évre tehető.

Az emberek nagy része a jelenleg használt kocsijukat 65 százalékban belföldön, használtan vásárolták és csak 22 százalékuk vett új darabot. A legjellemzőbb vételár 1-3 millió Ft közöttire tehető.

Használt autó szokások

A piac, valamint a gazdasági helyzet nagymértékben befolyásolja az autózási szokásokat. A lakosság 44 százaléka napi szinten használja a gépjárművét, de szívesen váltanának tömegközlekedésre vagy gyalogos közlekedésre, ha tehetnék.

A legfőbb probléma egyértelműen a magas infláció és az ennél is drágább üzemanyagok, de nem segítenek a fenntartási költségek növekedése sem. Éves szinten legalább 50, de inkább 250 ezer Ft-ot költünk az autónkra, a biztonságunkra, de csupán 66 százalékunk cserél szezonális gumit.

Összegezve

A használt autók piaca tehát most már egy kicsit fellendülőben van, összességében azonban kevesen tehetik meg, hogy új, vagy akár használt gépjárművet vegyenek maguknak.

Kapcsolódó cikkek

Terepen közlekedik a felmetszett Range Rover

Terepen közlekedik a felmetszett Range Rover

Megmutatta a technikáját és a szilárdságát a Range Rover.

Mennyiért veszünk használt autót?

Mennyiért veszünk használt autót?

A használt autók piaca évről-évre változik, hiszen a gazdasági helyzetünk nagymértékben befolyásolja, hogy mennyit tudunk költeni.

Okok, hogy ne igyunk vezetés előtt

Okok, hogy ne igyunk vezetés előtt

Amennyiben vezetés előtt és alatt iszunk, szabálysértést követünk el.