Édesburgonya vs. hagyományos burgonya - Melyik az egészségesebb?

Mind az édesburgonya, mind a hagyományos burgonya finom, egészséges zöldség, amelyet beilleszthetsz az étrendedbe.
Édesburgonya vs. hagyományos burgonya - Melyik az egészségesebb?

Akár köretként, akár egy sós vagy édes étel részeként szereted fogyasztani, mindkét gumó remek forrása az energizáló szénhidrátoknak, rostoknak, vitaminoknak és ásványi anyagoknak.

Táplálkozási tények

Bár a burgonya és az édesburgonya egyaránt tápláló, a burgonyafajtától és a főzési módtól függően eltérő egészségügyi előnyökkel járhatnak. A főtt édesburgonya például több antioxidánst, például C-vitamint és magnéziumot tartalmaz, mint a sült burgonya, mivel a keményítő a főzés során zselésedik. A főtt burgonyának alacsonyabb a glikémiás indexe is, ami azt jelenti, hogy kevésbé drámai hatással van a vércukorszintedre, mint a sült burgonya.

Ha rendszeresen magas glikémiájú ételt fogyasztasz, az növelheti a cukorbetegség vagy más vércukorproblémák kialakulásának kockázatát. Ezért fontos, hogy korlátozza az elfogyasztott szénhidrátok mennyiségét, különösen akkor, ha megpróbálja kontrollálni a testsúlyát.

Függetlenül attól, hogy milyen burgonyafajtát választasz, a legjobb, ha alacsony nátriumtartalmú, szójamentes szószban és hozzáadott só nélkül főzöd meg. Ezek a módszerek Angelone szerint megőrizhetik az ezekben a gyökérzöldségekben található vitaminokat és tápanyagokat.

Táplálkozási adatok: Az egyes zöldségek tápanyagtartalma a fajtától, a főzési módtól és az adagok méretétől függ. Mindezek a tényezők befolyásolhatják glikémiás indexüket, vagyis azt, hogy milyen gyorsan hatnak a vércukorszintedre.

Kalóriatartalom: A kalóriák mennyisége: A kalóriák mennyisége: 1,5 millió forint: Egy 100 grammos adag főtt édesburgonya 236 kalóriát, egy 100 grammos adag főtt fehér burgonya pedig 212 kalóriát tartalmaz. A sült édesburgonya kalóriatartalma valamivel magasabb, de érdemes megjegyezni, hogy mind a főtt, mind a sült burgonya jó rostforrás.

Rost: Egy 100 grammos adag sült édesburgonya 3,3 gramm rostot tartalmaz, míg egy 100 grammos adag főtt fehér burgonya 2,1 gramm rostot, így az édes változat kis különbséggel győz.

Fehérje: Egy 100 grammos adag főtt édesburgonya 2,2 gramm fehérjét tartalmaz, egy 100 grammos adag sült fehér burgonya pedig 1,6 gramm fehérjét, így 0,2 grammal az édes fajta a győztes.

Szénhidrátok: A nyers édesburgonya 100 grammos adagja 16 gramm szénhidrátot tartalmaz, míg a párolt fehér burgonya 100 grammos adagja 19 gramm szénhidrátot, így 0,1 grammal az édes fajta a győztes.

Zsír: Egy 100 grammos adag héjas édesburgonya 7 gramm összes zsírt tartalmaz, egy 100 grammos adag héjas fehér burgonyapüré pedig 5 gramm zsírt, így az édes fajta 0,5 grammal győz.

Kálium: Egy 124 grammos adag édesburgonyapüré 259 mg káliumot tartalmaz, ami a felnőttek számára ajánlott napi érték mintegy 5%-át fedezi.

Antioxidánsok: Egy 125 grammos adag édesburgonyapüré 1,2 mg likopint és 0,4 mg béta-karotint biztosít, mindkettő egészséges vegyület.

Bár mindkét burgonya magas energiatartalmú szénhidrátot tartalmaz, az édesburgonya táplálóbb, mint a hagyományos fajták. Alacsonyabb a zsírtartalmuk, és többféle vitamint, ásványi anyagot és energizáló rostot tartalmaznak. Kalóriatartalmuk is alacsonyabb, ami segíthet az egészséges testsúly megtartásában.

Kapcsolódó cikkek

Hűsítő epres ginek a tavaszi időszakra

Hűsítő epres ginek a tavaszi időszakra

A divat változik a ginek kínálatában is, most éppen az epres italokon a sor újra.

Édesburgonya vs. hagyományos burgonya - Melyik az egészségesebb?

Édesburgonya vs. hagyományos burgonya - Melyik az egészségesebb?

Mind az édesburgonya, mind a hagyományos burgonya finom, egészséges zöldség, amelyet beilleszthetsz az étrendedbe.

Hogyan válasszunk bort

Hogyan válasszunk bort

A bor kiválasztása ijesztő feladat lehet.