Hogyan válasszunk bort

A bor kiválasztása ijesztő feladat lehet.
Hogyan válasszunk bort

Bár sok tényezőt kell figyelembe venni, néhány fontos szempont segít a döntésben. Ezek közé tartozik a bor minősége, az íze és az ára. Ha követi ezeket a tippeket, biztosan talál egy nagyszerű bort, amely megfelel az ízlésének és a költségvetésének. Még az is lehet, hogy egy új kedvencet fedez fel.

Mindenekelőtt döntsön a költségvetésről. A jó ökölszabály az, hogy a büdzsé 30 dollár körül legyen, de ne féljen többet költeni, ha talál egy olyan bort, ami igazán tetszik. A bor minősége a szőlőfajtától, a régiótól és a termelőtől függ. Az is fontos, hogy a bor stílusát is megnézzük. Például egy vörösbort nem fog tudni élvezni, ha túl nehéz és savas. Ha könnyedebb, gyümölcsös bort keres, akkor egy Pinot Grigio vagy Sauvignon Blanc jó választás lehet.

Egy másik hasznos tipp, hogy nézze meg a bor címkéjét. A címke sok mindent elárulhat a borról, többek között a termelő nevét, a bor stílusát, a szőlő ízét, a régiót, az alkoholtartalmat és az egyéb ízeket. Néhány címke azt is elárulja, hogy a bor tanninos, savas vagy édes. Ezeknek az elemeknek a megfelelő egyensúlya idővel simábbá és élvezetesebbé teszi a bort.

A borkóstolás során érdemes jegyzeteket is készítenie. Ez lehetővé teszi, hogy lássa, hogyan működnek együtt a különböző ízek. A személyzetet is kérheti ajánlásért. Ha egy bizonyos típusú bort keres, akkor megpróbálhatja megkérni a tulajdonost, hogy ajánljon egy olyan palackot, amely megfelel az ízlésének.

Végül pedig jó ötlet, ha különböző ételekhez különböző típusú borokat próbál párosítani. Ez segít megtanulni, hogy mely ízek egészítik ki egymást, és mely ételekhez milyen ételek illenek a legjobban. Például egy savas, citrusos vörösbor jól fog illeni egy csípős, olajos curryhez, míg egy édesebb bor jól fog passzolni egy fűszeres ételhez.

Kapcsolódó cikkek

Hűsítő epres ginek a tavaszi időszakra

Hűsítő epres ginek a tavaszi időszakra

A divat változik a ginek kínálatában is, most éppen az epres italokon a sor újra.

Hogyan válasszunk bort

Hogyan válasszunk bort

A bor kiválasztása ijesztő feladat lehet.

Édesburgonya vs. hagyományos burgonya - Melyik az egészségesebb?

Édesburgonya vs. hagyományos burgonya - Melyik az egészségesebb?

Mind az édesburgonya, mind a hagyományos burgonya finom, egészséges zöldség, amelyet beilleszthetsz az étrendedbe.