Trstenik, a legjobb horvát borok hazája

A félsziget déli oldalán a Pelješac a déli Dalmácia egyik legszebb tájképét nyújtja.
Trstenik - Horvátország

A félsziget déli oldalán a Pelješac a déli Dalmácia egyik legszebb tájképét nyújtja. A Zuljana nevű mély öbölben fekszik a szépséges Trstenik falu, amely a híres Peljesac borok, a „Dingac” és a „Postup” legnagyobb exportőrévé vált az idők folyamán. Ezek a borok a "Plavac Mali" szőlőfajtából készülnek. A „Postup” és a „Dingac” pedig az egyedülálló helyi szőlőültetvények neve, amelyek a „Plavac Mali” fajta legjobb borát adják.

Kézműves borok szülőhelye

A Trsteniket körülvevő szőlőhegyek arról híresek, hogy olyan meredekek, hogy nem teszik lehetővé az állati erővel, vagy géppel történő művelést, így a teljes munkát a mai napig manuálisan hajtják végre. De a meredek terep adja a borvidék különlegességét is: a nap sokkal többet süti a tőkéket, ez az egyik legfontosabb feltétele az extra minőségű szőlő termesztésének. A kék tenger és a magas hegyek felett a tükröződés tovább növeli a napfény mennyiségét, és biztosítja a legmagasabb minőségű szőlőt. Mindemellett a hegyek homokos talaja, és a kis mennyiségű eső is tökéletes a szőlőtermesztéshez. Így nem véletlen, hogy Trstenik Horvátországa legjobb borvidéke.

Az amerikai rokon

Trstenik területén a Pijavicino, a Potomje és a Podobuce a három legjelentősebb borvidék. A borok tökéletességéhez nagyban hozzájárult a félszigeten született Mike Grgic, aki felfedezte, hogy az itt honos „Plavac Mali” szőlőfajta a híres, Kaliforniában termesztett Zinfandel fajtával azonosságot mutat. Hosszadalmas tökéletesítés után, 1973-ban, a világ legjobb Chardonnay-ját készítette, és először taszította le ezzel a trónról a francia borászokat. Mike Grgic kemény munkájának megkoronázásaként néhány évvel ezelőtt egy DNS-kutatással bizonyították, hogy a „Plavac Mali” valóban a „Zinfandel” genetikai szülője.

Fedezze fel ezt az egyedülálló borvidéket, és tapasztalja meg az ember és a természet egységét. Látogasson el számos borospincébe és családi gazdasághoz Trstenik környékén, ahol megkóstolhatja ezt a különleges bort, és számos más gasztronómiai különlegességet is, ebben az egyedülálló, gyönyörű régióban.

Trstenik szállások itt!

További horvátországi szállások itt!

Kapcsolódó cikkek

Trstenik - Horvátország

Trstenik, a legjobb horvát borok hazája

A legjobb borokat ihatjuk, ha elutazunk Trstenikbe.

Margitszigeti wellness, nem csak szállóvendégeknek - Danubius Premier Fitness klub a Margitszigeten

Margitszigeti wellness, nem csak szállóvendégeknek - Danubius Premier Fitness klub a Margitszigeten

A wellness számtalan pozitív hatása bebizonyosodott mára. Miért ne tölthetnél el egy wellness hétvégét Margitszigeten, a Danubius Health Spa Resortban?